Voor iedereen een plek op de nieuwe Stadhuispromenade

In de nazomer van 2018 deden wij een brede oproep aan alle Almeerders: hoe wil jij dat een vergroende Stadhuispromenade eruit komt te zien? Hoe maken we de stenige vlakte tot een plek waar je met liefde een verloren uurtje doorbrengt? Met ruim 220 ideeën gaven jullie enthousiast gehoor aan onze vraag, die een rijke bron van inspiratie vormden voor het ontwerpteam.

Het definitief ontwerp voor de Stadhuispromenade is nu af. Met jullie ideeën heeft LOLA Landscape Architects het landschapsontwerp gemaakt. Nu ook bekend is dat Knipscheer Infrastructuur BV het werk gaat uitvoeren, kan er gestart worden met de herinrichting.

Het stadspark

Het stadspark wordt een stukje natuur midden in de binnenstad van Almere, waar asfalt en steen plaats hebben gemaakt voor groen. De belangrijkste wensen van Almeerders en bezoekers waren een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’. Deze suggesties zijn straks terug te vinden in het stadspark. De vrijkomende bakstenen worden hergebruikt in de paden in en om het park. De lage delen van het park dragen bij aan het opvangen van regenwater. Bij stevige buien kunnen de lage delen vollopen voordat het water weer wegzakt. Voor het park is een weelderig beplantingsplan gemaakt tussen nieuwe en bestaande bomen. Voordat het park wordt aangelegd worden in januari eerst 23 bomen verplaatst van de Stadhuispromenade. Elf bomen gaan naar het nieuwe parkeerterrein achter het stadhuis en twaalf bomen gaan naar de bomenbank aan de Draaibrugweg. Deze bomen kunnen niet goed meer groeien en vormen een risico voor de onderliggende kabels en leidingen.

LOLA heeft daarnaast een meer dan 110 meter lange bank door het park ontworpen. Een kunstwerk van negen verschillende delen dat een verbinding maakt van het Stadhuisplein richting het Weerwater. De speels slingerende bank biedt aan iedereen een ideale plek om in het park te zitten.

Kunstenaar Jan van der Ploeg gaat de lange sculptuur voorzien van een passende afwerking. Vanuit de Zeegroene visie, ontwikkeld door Mothership, koos Van der Ploeg ervoor om de negen afzonderlijke delen van het zitelement individueel te kleuren in verschillende lichte en donkere tonen groen, blauw, paars, in combinatie met zwart en ongekleurd. De delen krijgen een hoogglans poedercoating die de omgeving reflecteert. De gebouwen, bomen en beplanting rondom, en vooral de mensen die er lopen, elkaar ontmoeten of er neerstrijken, worden erin gespiegeld als in een wateroppervlak.

Impressie: copyright LOLAL Landscape Architects

Zeegroene loper

De komende jaren komt er, onder begeleiding van Mothership, een route met een serie kunstwerken en ingrepen van station Almere Centrum naar de Esplanade aan het Weerwater. Waarvoor Mothership de Zeegroene loper heeft ontwikkeld. Enerzijds zijn groen en vergroenen van groot belang. Maar Almere kent bovendien een unieke historie. Weinig steden kunnen zeggen dat ze op de zeebodem gebouwd zijn; Almere wel. In de Zeegroene visie gaan alle voorgestelde kunstwerken en ingrepen uit van deze achtergrond. Het zeegroen komt terug in alle ontwerpen.

Planning
De uitvoering is nog in volle gang.  De planning is dat de nieuwe Stadhuispromenade waarschijnlijk einde februari 22 klaar is .

 

Op weg naar een bruisende binnenstad
Almere werkt samen met centrumpartners en initiatiefnemers aan een nog aantrekkelijker, groener en levendiger binnenstad. Een prettige mix van ontmoeten, beleven, studeren, wonen en werken voor Almeerders en de regio. Een plek waar je je thuis voelt als bewoner, bezoeker en ondernemer. De komende jaren groeit het centrum door naar een bruisende binnenstad. Dit is een van de sleutelprojecten van het programma Almere 2.0, waarin het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samenwerken aan een gezonde groei van de stad.