Voor iedereen een plek op de nieuwe Stadhuispromenade

In de nazomer van 2018 deden wij een brede oproep aan alle Almeerders: hoe wil jij dat een vergroende Stadhuispromenade eruit komt te zien? Hoe maken we de stenige vlakte tot een plek waar je met liefde een verloren uurtje doorbrengt? Met ruim 220 ideeën gaven jullie enthousiast gehoor aan onze vraag, die een rijke bron van inspiratie vormden voor het ontwerpteam. Nu de lentezon weer volop schijnt, is het tijd om jullie de eerste beelden te laten zien!  

In het nieuwe park op de Stadhuispromenade maakt verharding plaats voor de natuur. Het Stadhuispark is met recht een rustpunt in de stad te noemen: de weelderige beplanting en verschillen in hoogte doen denken aan een stadse wildernis. “We willen het landschap naar het hart van de stad halen,” aldus het ontwerpteam van LOLA Landscape Architects. “We rollen de bestaande verharding op en geven natuur de ruimte in een stadse regentuin. Met ruimte voor natuur, activiteiten en ontspanning.” Dwars door het park heen loopt een slingerend centraal pad, dat boven het glooiende parklandschap zweeft. Langs het opvallend gekleurde pad vind je plekken om te zitten, te spelen en te sporten. Ook lopen er zijpaadjes tussen het stadhuis aan de ene kant en de bibliotheek aan de andere kant.

Het Stadhuispark is een plek voor iedereen. Of je nu wilt rusten tijdens het winkelen, pauze neemt van je werk of studie, of gewoon lekker in de zon wilt zitten terwijl je kinderen spelen – het park biedt ruimte voor ieders ideale tussenuurtje. Een ontmoetingsplek voor jong en oud en een plek om je even terug te trekken. Het is een groene tegenhanger van het drukke stadscentrum, die tegelijkertijd functioneert als regentuin. Het park wordt zo een klimaat- en toekomstbestendige plek in de binnenstad van Almere.

     

In de ontwerpbeelden zijn veel verwijzingen te zien naar jullie geopperde ideeën. Het geheel van inzendingen gaf een uitgebreid beeld van de wensen en ideeën van de Almeerder voor het nieuwe park. De belangrijkste factoren bleken het laten terugkomen van water, sport en spel, natuur, romantisch park, eten, lezen/lunchen/rusten, kleinschalige programmering en verbinding met het Weerwater. Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de resultaten. Als toekomstige gebruikers hebben jullie het ontwerpteam van veel waardevolle inspiratie voorzien.

Het participatietraject heeft veel positieve betrokkenheid opgeleverd. Het ontwerp voor het Stadhuispark wordt eind deze zomer definitief gemaakt en de aanleg begint naar schatting in 2020. Bekijk hieronder een bovenaanzicht van het parkontwerp. Op naar een plek voor iedereen op de nieuwe Stadhuispromenade!

     

 

Beelden: copyright LOLA Landscape Architects